Dom har fallit i stor bolagshärva

Nu har domen fallit i det uppmärksammade brottmål som rör Bolagspecialisten i Stockholm AB. Flera personer har dömts för grova näringspenningtvättsbrott. Tre av de tilltalade har fått fängelsestraff på upp till ett år och sju månader, medan en fjärde tilltalad dömdes till villkorlig dom och dagsböter. En femte person frikändes helt.
Enligt domen har de tre dömda varit involverade i flera fall av näringspenningtvätt, och två av dem har även dömts för bokföringsbrott.

Bakgrunden till fallet är att Bolagspecialisten under flera år har sålt så kallade historikbolag. Vissa av dessa bolag har hamnat i händerna på kriminella som använt dem för att begå olika typer av bedrägerier. Tingsrätten konstaterade att Bolagspecialisten har brustit i sina åtgärder mot penningtvätt, vilket har underlättat för de kriminella att förvärva bolagen.

Åklagaren hade åtalat för näringspenningtvätt i samband med cirka 1 100 bolagsförsäljningar, men tingsrätten ansåg att åklagaren endast kunnat bevisa brott i elva av dessa fall. Rätten fann att det inte fanns tillräckliga bevis för att styrka ett penningtvättssyfte med bolagsköpen, och att felen i bokföringen inte var avsiktliga. Samtliga fem åtalade har förnekat brott, säger Ulf Walther, rådman vid Stockholms tingsrätt och ordförande i rätten.

Tingsrätten har fastställt påföljderna till fängelse i ett år och sju månader, ett år och tre månader samt ett år och två månader.

Källa:
P4 Stockholm
Domstol.se

Läs mer här:
https://forenadebolag.se/2024/06/bolagsspecialisten-i-ratten/
https://forenadebolag.se/2023/09/kriminella-tar-over-bolag/
https://forenadebolag.se/2023/10/bolagsspecialistens-upplagg-for-att-fa-kunder/
https://forenadebolag.se/2023/11/bolagsverket-kan-inte-stoppa-bolagsspecialisten/
https://forenadebolag.se/2024/05/atal-mot-bolagsforsaljare/

Ring Förenade Bolag