Nu väcks åtal i stor bolagshärva


Bolagsspecialisten i Stockholm AB köpte upp bolag som skulle avvecklas, vilket vi tidigare har skrivit om. I stället såldes bolagen vidare. Nu väcks åtal i Stockholms Tingsrätt mot VD:n och två anställda för bland annat grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott.

I många fall såldes bolagen vidare för att användas till momsbedrägerier, kreditbedrägerier och penningtvätt. Genom att bolagen hade med sig en god kreditvärdighet var de effektiva brottsverktyg. Majoriteten av de förmedlade bolagen är nu försatta i konkurs med samlade skulder på cirka sex miljarder kronor.

Bolagsspecialisterna sålde under perioden 2018-2023 ungefär 1100 bolag för sammanlagt 50 miljoner kronor.

Enligt Nina Müntzing, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten har de åtalade inte gjort tillräckliga kontroller av vilka som köpte bolagen. Hon menar också att de har vetat vad bolagen skulle användas för.

  – Min uppfattning är att de varit väldigt medvetna om vad de har gjort. Det har varit en affärsidé att kränga bolag i stor skala, tjäna mycket pengar och strunta i alla regelverk som finns, säger hon till DN.

De åtalade förnekar brott.

Läs mer här:

Kriminella tar över bolag

Att tänka på om du ska avveckla ditt bolag 

Bolagsspecialistens upplägg för att få kunder

Bolagsverket kan inte stoppa Bolagsspecialisten

Ring Förenade Bolag