Kriminella tar över bolag

Bolagsspecialisten har marknadsfört sig som den billigaste avvecklaren och skriver på sin hemsida: ”För 5995 kronor tar vi över ditt aktiebolag och avvecklar dig direkt och säkert som juridisk person”. Istället för att avveckla bolagen har Bolagsspecialisten tömt bolagen på tillgångar och betalat tillbaka allt utom de 5995 kr till de tidigare ägarna. Något som kan strida emot aktiebolagslagen, då man inte får köpa bolag för deras egna pengar. Man har inte heller likviderat bolagen, som utlovat, utan dessa har sålts vidare. Om detta skriver Dagens Industri.

Att ett bolag inte likvideras kan i slutändan innebära problem för de tidigare ägarna som kan bli betalningsansvariga för köparnas skulder. Om de nya företrädarna försvinner kan tidigare ägare bli ansvariga vid en eventuell konkurs.

Sedan 4 veckor sitter Bolagsspecialistens ägare och VD häktad misstänkt för grov näringspenningtvätt. Ytterligare två anställda sitter häktade för misstänkta för samma brott. Enligt åklagare Marina Chirakova ska de ha tjänat pengar på att förse kriminella med bolag som på pappret har hög kreditvärdighet.
Ett bolag med hög kreditvärdighet gör det lättare att både hyra och köpa varor. De företag som tar en kreditupplysning på bolaget får bilden av ett bolag som kan betala sina räkningar.

Ett av bolagen som drabbats är mjukvaruutvecklaren Mindville AB. När bolaget köptes av Atlassian Corporation och sedan skulle avvecklas samrådde de med advokatbyrån Vinge och i augusti 2022 tog Bolagsspecialisten över företaget.
I styrelsen sattes två släktingar till den häktade VD:n. Bolaget likviderades emellertid inte. Istället såldes det våren 2023 till två nyanlända män från Pakistan och Indien. Verksamhetsbeskrivningen ändrades och man började hyra entreprenadmaskiner. Maskiner som sedan skulle lämna landet, men som stoppades på väg till färjan till Swinoujscie. Uthyrarna hade blivit lurade och det fanns inte några planer på att lämna tillbaka maskinerna.

Hur mycket de nya företrädarna har haft med bolaget att göra är mycket osäkert. Bolaget har fortsatt varit registrerat på och fått post till Bolagsspecialistens adress. Det troliga är att de har varit fungerat som målvakter, och att det är Bolagsspecialisten som fortsatt drivit bolaget.

Hur det kommer sig att Mindville såldes till Bolagsspecialisten är oklart. Varken Atlassian eller Vinge vill svara på frågan.

Det är inte bara advokatbyrån Vinge som har rekommenderat Bolagsspecialisten som avvecklare. Även konsultfirman Ludvig & Co har använt sig av dem.
Ludvig & Co är Sveriges största rådgivningsbyrå inom företagsrådgivning. De slöt ett samarbetsavtal med Bolagsspecialisten 2019.
I och med det fick företagsrådgivare över hela landet instruktioner om att använda sig av deras tjänster och rekommendera dem vid företagsavvecklingar. Varför man slöt detta avtal vill ingen på Ludvig & Co kommentera. Avtalet är dock numera avslutat då de inte var nöjda med utförandet, enligt kommunikatören Anna Burlage Sjöberg.

 

Källa: Dagens Industri

Ring Förenade Bolag