Bolagsspecialisten i rätten

Rättegången i målet mot Bolagsspecialistens VD och hans medarbetare har inletts.  Åtalet gäller bland annat grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott. Åklagare Nathalie Müntzing menar att Bolagsspecialisten från 2018 och framåt har varit leverantör av bolag som använts som brottsverktyg.

”De har haft en väldigt riskfylld affärsmetod och inter gjort de kontroller man är skyldig att göra enligt penningtvättslagen”, säger hon till DI.

VD:n nekar till detta, men han har också förklarat att han har väldigt lite kunskaper om hur han skulle ha agerat.

 

”Jag hade ingen koll på branschen men hoppade på det här för att det lät spännande”, säger han.

Han menar att han drogs in genom en annan man, som tidigare dömts till fängelse för bedrägerier. Enligt VD:n var det han som styrde verksamheten.

En stor del av bolagen som förmedlats av Bolagsspecialisten har blivit av med sin F-skatt, gått i konkurs eller anmälts för brott. Bland de bolag som VD:n själv förmedlat har 73 procent gått i konkurs och knappt 60 procent anmälts för brott.

Han säger att han så småningom gjorde vad han kunde för att få bättre kontroll över köparna, men det skedde först efter att den bedrägeridömde mannen lämnat bolaget 2021. Det var först då VD:n förstod att bolaget behövde bättre rutiner.

Under rättegången upptäcktes det att Ekobrottsmyndigheten hade tappat bort viktiga bevis från telefonavlyssningar. Det ledde till att rättegången avbröts så att åklagarna kunde gå igenom materialet, då det fanns risk för att de åtalade inte skulle få en rättvis juridisk prövning.

Några dagar senare kom beskedet att rättegången återupptas nästa vecka. Då ska även försvaret ha hunnit gå igenom det nya materialet.

 

Källa: DI

Ring Förenade Bolag