Bolagsspecialistens upplägg för att få kunder

Under många år har Bolagsspecialisten fått företagare över hela landet att avveckla sina bolag genom dem. Till hjälp har de haft etablerade rådgivare och jurister. Nu har Dagens Industri tagit del av handlingar som visar att de som hjälpt Bolagsspecialisten att ragga kunder har fått ekonomisk ersättning.

När man avvecklar ett aktiebolag är det vanligaste att man likviderar det. Det innebär att aktiebolaget löses upp. Alla skulder ska vara betalda och eventuellt överskott betalas ut till aktieägarna. Istället för att göra det själv kan man sälja bolaget till ett företag som lägger ner det och sköter samtliga bolagets åtagande tills det är upplöst.

Enligt ägaren till en rådgivningsbyrå har man fakturerat Bolagsspecialisten 5000 kr ex moms när man har hänvisat ägare till bolag som ska likvideras till Bolagsspecialisten, en så kallad finders fee. Upplägget var aktuellt för dem första gången 2017. Senaste fakturan skickades i september i år, ungefär samtidigt som Bolagsspecialistens vd häktades. Han menar också att de inte kunde anat att det handlade om något kriminellt, men de har nu avslutat samarbetet.

Bolagsspecialistens vd och två anställda är häktade misstänkta för att ha tillhandahållit bolag i brottsligt syfte. Bolag med god kreditvärdighet har använts för bedrägerier, förskingring, momsfusk med mera.

Trots att konkursförvaltare länge varnat för Bolagsspecialisten har bland annat Ludvig & Co och advokatbyrån Vinge fortsatt rekommendera dem för bolagsavveckling. Ingen av dem har velat kommentera varför.

Läs mer: Kriminella tar över bolag

Att tänka på om du ska avveckla ditt bolag 

 

Källa: Dagens Industri

Ring Förenade Bolag