Att tänka på om du ska avveckla ditt bolag

Det finns många bolag som erbjuder sig att köpa och avveckla företag för en relativt liten summa. Johanna Sahlman, verksjurist på Bolagsverket varnar för bolag vars marknadsföring hänvisar till att de ”snabbt, enkelt och billigt” tar hand om avvecklingen. Hennes råd är istället att man bara säljer till någon som man litar på och att avtalet tydligt säger att företaget ska avvecklas.

Om du vill avveckla ditt bolag är det viktigt att det går rätt till. Om du säljer ditt bolag till en oseriös aktör riskerar du framför allt en skattesmäll. Betalningen för obetalda skatter regleras mellan säljaren och köparen, men om köparen sedan inte betalar in skatterna blir säljaren ansvarig och får betala skatten två gånger. Om företaget inte avvecklas och sedan försätts i konkurs kan det drabba säljaren som privatperson.

 

Vill man ha råd om hur man ska gå tillväga kan man vända sig till kreditupplysningsföretag eller branschorganisationer. Det är viktigt att man tar sig tid att göra en ordentlig research så inget går fel.

Man kan också vända sig till en välrenommerad revisor eller någon av storbankerna. Dessa har stor erfarenhet av bolagsavvecklingar och vet vem man kan lita på. Ett annat alternativ är att låta Bolagsverket anlita en advokat som hanterar avvecklingen.

Hur mycket en avveckling kostar är svårt att veta, det beror på hur företaget ser ut. Men att låta det kosta lite mer kan spara både pengar och besvär i längden.

 

Källa: Dagens Industri

Ring Förenade Bolag