Lurade tusentals företagare och tjänade miljoner – kom undan med 6500kr i böter

Kvinnan som förknippas med bluffbolaget Företagsopinion och Bolagsupplysningen, då hennes bolag har fungerat som betalningsmottagare för de båda bolagen, har nu blivit dömd. 

Under de år som kvinnans konton stått till förfogande för Företagsopinion och Bolagsupplysningen betalade svenska företagare in över 8 miljoner kronor. Mer än 7 miljoner kronor fördes vidare utomlands.

Många företagare uppfattade det som att de var tvungna att fylla i och returnera blanketten som skickats ut från Bolagsupplysningen och Företagsopinion. Man returnerade blanketten i tron om att det handlade om obligatoriska uppgifter till en myndighet. Men de företagare som fyllde i och returnerade den blankett som de mottagit tackade ja till ett tvåårigt löpande avtal gällande införande av annonsering på Företagsopinion eller Bolagsupplysningen hemsida. Kostnaden för annonseringen var mellan 4 500 – 6 000kr per år. Totalt blev kostnaden för flera av företagarna ca 10 000kr då man genom betalning av den första fakturan accepterade att tillsändas faktura nummer två.

Över 20.000 anmälningar inkom till Förenade Bolag och Svensk Handel under åren 2014-2018, då Företagsopinion och Bolagsupplysningen var verksamma.

Det är fortsatt svårt att komma åt det bedrägliga i denna typ av ärende.  Att som Bolagsupplysningen.se och Företagsopinion genom massutskick lura in företagare i avtal för att sedan fakturera dem faller inte under lagen Grovt fordringsbedrägeri. Blanketterna ses som ett avtalsunderlag som skickats ut och såväl kostnad som bindningstid har därmed varit känd vid signering och retur.

Kvinnan dömdes gällande åtalspunkten Näringspenningtvätt, grovt brott. Påföljden är 3 års Näringsförbud, 6445kronor i skadestånd till målsägande och 800kr i avgift till Brottsofferjouren. Kvinnan, tillsammans med hennes bolag Digital faktura i Sverige AB, kommer att få en kontobehållning om 110.000kr beslagtagen. Även tillsammans med hennes bolag San Fransokyo AB kommer polisen att beslagta nästan en halv miljon kronor enligt lagen om visst stöldgods.

Kvinnan har överklagat domen.

 

Det är anmärkningsvärt att man kan iscensätta ett bedrägeri som lurar tusentals företagare på miljontals kronor och komma undan med skyddstillsyn och böter på mindre än hälften av vad endast ett, utav alla de tusentals företag som lurats, har betalat.

 

– Det här visar hur liten risken faktiskt är att ägna sig åt den här typen av bedrägerier.

För att undvika att hamna i en liknande situation, skicka in ditt underlag till Förenade Bolag, det gör du enkelt via mail till [email protected] eller via vår hemsida, under rubriken ”hjälp/kontakt”

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag