Kriminella nätverk kan portas från näringslivet

Från och med i höst kan personer med koppling till organiserad brottslighet förlora rätten att driva företag. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag som syftar till att motverka hur kriminella utnyttjar näringslivet för att begå brott. Organiserad brottslighet har blivit en allt mer närvarande aktör i näringslivet, inte minst genom ekonomiska brott som falska fakturor, identitetskapningar och inkassokrav på skulder som aldrig existerat. Dessa metoder används systematiskt för att finansiera kriminella nätverk – ofta på bekostnad av seriösa företagare.

 I dag kan domstolar utdöma näringsförbud för personer som begått ekonomiska brott som skattebrott eller bokföringsbrott. Nu vill regeringen gå längre och även inkludera personer dömda för till exempel narkotikabrott, bedrägerier eller gängrelaterad våldsbrottslighet.
– De kriminella nätverken missbrukar i dag i stor utsträckning legala bolagsstrukturer som verktyg i vinstinriktad brottslighet, skriver regeringens utredare i lagförslaget.

Förbudet ska kunna gälla när brottsligheten skett i organiserad eller systematisk form, och även personer som hjälpt till – till exempel med penningtvätt – kan omfattas. Samtidigt vill regeringen att maxstraffet för näringsförbud höjs från fem till femton år.

Förslaget har skickats ut på remiss och har mött viss kritik. Svenskt Näringsliv är en av de som varnar för att även personer med begränsad inblandning i brottslighet kan drabbas.
– Det är särskilt angeläget att näringsidkare som utför arbete och agerar möjligen för organiserad brottslighet inte automatiskt ska förlora sin rätt att driva företag, skriver organisationens jurister Maria Althin och Katarina Bartels i sitt remissvar.
Brottsförebyggande rådet ser en risk i att huvudmän bakom brottsligheten kan undvika ansvar genom att dölja sig bakom målvakter – personer som formellt står som företrädare för företag. Dessa målvakter riskerar i stället att drabbas hårdare.
Sveriges Advokatsamfund är också kritiska och efterlyser rättssäkerhetsgarantier om lagen skärps. Om riksdagen röstar ja till förslaget väntas det nya regelverket träda i kraft den 1 augusti 2025.

Källa:
Dagensindustri 2025-03-26

Ring Förenade Bolag