Neobanker, digitala banker som erbjuder sina tjänster helt eller delvis online, har blivit ett populärt alternativ till traditionella banker. Exempel på neobanker med verksamhet i Sverige är Revolut, Northmill och Luna. De lockar kunder genom snabbhet och flexibilitet, men med tillväxten kommer nya risker. Flera svenska myndigheter, inklusive Finansinspektionen och Polismyndigheter, har uttryckt oro över att neobanker kan bli en plattform för kriminell aktivitet, särskilt när det gäller penningtvätt.
Bankerna erbjuder betalningssystem och enkla sätt att skapa konton, ofta med färre regler och krav än traditionella banker. Neobanker har inte samma säkerhetsåtgärder som traditionella banker.
Den största anledningar till att neobanker kan bli en plattform för kriminell aktivitet är att de ger större möjlighet att använda falska id handlingar. Kunden har själva inte något eget individuellt konto, utan pengarna samlas i ett gemensamt konto där flera kunders pengar samlas för att göra det svårare att spåra de enskilda transaktionerna.
”Problemet är att det blir väldigt många mellanhänder och det gör att det blir svårare för brottsutredande myndigheter att spåra och följa pengar och identifiera aktörer” säger polisens Nationella operativa avdelning.
Källa: DI