Polisen varnar för ökande bedrägerier mot företag

Under det första halvåret 2023 har bedrägerier riktade mot företag ökat med hela 23 procent i Sverige, enligt en ny rapport från Polisen. Denna oroande trend har delvis drivits av den avancerade teknologi som används av kriminella som utger sig för att vara från myndigheter och banker. Företagare uppmanas nu att vara extra vaksamma mot dessa försök att lura dem på pengar.

Polisens nationella bedrägericentrum varnar för att företag kommer att hamna i skottlinjen i takt med att bedrägeriförsöken ökar. ”Bedrägeriförsöken mot företag kommer inte att avta. Uppläggen genererar mycket mer pengar än bedrägeri mot privatpersoner”, säger Lotta Mauritzson från Polisens nationella bedrägericentum.

Många företagare har redan blivit lurade av oseriösa aktörer. Ofta handlar det om telefonbedrägerier där gärningspersoner försöker få företag att ingå i muntliga avtal, vilket kan leda till att de fastnar med dubbla avtal och onödiga kostnader. Brottslingarna riktar sig särskilt mot de som hanterar företagets ekonomi, i syfte att få tillgång till inloggningsuppgifter och känslig information. För att skydda sig mot dessa bedrägerier är det viktigt för företagare att vara medvetna om riskerna, samt att vara skeptisk till oväntade eller brådskande efterfråga om information över telefon eller mail.

Tips till företagare:

  1. Gå inte med på något per telefon över huvud taget.
    Be istället om skriftlig information och avtal.
  2. Om du får skriftlig information, kolla företaget mot varningslistor.
  3. Ha inte bråttom, även om du uppmanas till det.
    Tidsbegränsade erbjudanden tyder på oseriösa upplägg.

Källa:DI

Ring Förenade Bolag