Granskning av kommunernas leverantörer

Jens Nylander, Jens of Sweden, har begärt ut leverantörsreskontra – detaljerad information om inkommande fakturor från leverantörer – från Sveriges samtliga kommuner och regioner.

De insamlade fakturorna gäller perioden 1 januari 2022 till slutet av 2023. Hittills har 243 av 270 kommuner har lämnat ut uppgifter, precis som 18 av 21 regioner. Även kommunala bolag, universitet och högskolor samt myndigheter omfattas av insamlingen.

I materialet har Jens Nylander upptäckt återkommande felaktigheter, bland annat felaktiga eller saknade organisationsnummer och att man har hoppat över att göra en korrekt upphandling.

– En avgörande sak när man gör affärer i det privata näringslivet är organisationsnumret, men vid inköp till det offentliga är det en väldig röra. Man anger 9999, lämnar fältet tomt eller kontrollerar inte siffrorna. Det var det första jag upptäckte och något jag kallar F-skattefusket. Sedan upptäckte jag att leverantörer sålt saker som inte varit upptagna någonstans och ingen vet var de kommer ifrån, säger Jens Nylander till Dagens Industri.

Lyssna gärna på Mediepoddens avsnitt där de pratar med Jens Nylander:

Mediepodden.libsyn.com

Ring Förenade Bolag