Bedrägeri inom byggbolag

Sedan maj 2023 har fem Gällivarebolag, som haft stora kontrakt med både LKAB och Boliden, försatts i konkurs. Bolagen har ingått i samma företagssfär och värden för över en miljard kronor saknas – precis som huvudmannen som senast hördes av i oktober 2023.

I konkurserna har det bland annat framkommit att maskiner som gruvlastare, krossverk och en mobil cementfabrik har försvunnit. Efter tillslag mot adresser i Norrbotten, Stockholm och Göteborg har sex personer delgivits misstanke om grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott och grov oredlighet mot borgenär. Däremot är huvudmannen, en företagare från Gällivare, spårlöst försvunnen. Senaste kontakten från honom var till en anställd i oktober 2023.

 

De fem företagen har en skuld på 800 miljoner och huvudmannen är satt i personlig konkurs med skulder på cirka 250 miljoner. Vissa tillgångar har beslagtagits men mycket saknas fortfarande, till exempel en helikopter och fyra guldtackor. Innan konkursen skrev den försvunna huvudmannen dessutom över både fastigheter och fordon på olika anhöriga.

Huvudmannen har inte hörts och än så länge har han inte delgivits misstanke. Så länge han inte är häktad i sin frånvaro kan polisen inte efterlysa honom internationellt. I dagsläget vill polisen inte gå in på vilka åtgärder de utreder.

 

Källa: Dagens Industri

Ring Förenade Bolag