Ett diplom, en licens eller ett sigill

Visst finns det produkter av det här slaget som kan vara till hjälp för att visa att ditt företag lever upp till utsatta krav. Men det finns också många som försöker lura på dig något som är helt utan värde och innehåll.

2020 varnade Förenade Bolag för Granskningsverket Sverige AB. De uppgav att de utfärdade en ”giltig Svensk Företagslicens” som registrerades hos Kreditupplysningsverket och Sveriges företag. Vad det fanns för värde i att vara registrerad där gick inte att se då varken Kreditupplysningsverket eller Sveriges företag var kopplade till någon myndighet utan enbart kopplade till Granskningsverket.

Under 2023 har flera företag blivit kontaktade av säljare som talat om att just deras företag har blivit utsedda till ”årets företag” i olika kategorier. De som ligger bakom dessa utmärkelser påstår att de har gjort ordentliga undersökningar om vem som bäst lever upp till deras kriterier. De får det att framstå som att de bara kontaktar ytterst få som får möjlighet att använda sig av deras diplom, men sanningen är en annan.

Utmärkelserna är inte unika. Många företag blir kontaktade om samma sak. Diplomen som man erbjuds är inte gratis och de har inte något egentligt värde för dig som företagare. Bolagen som ligger bakom diplomen är inte seriösa aktörer som Bisnode eller Företagarna, men får det gärna att framstå som att det finns kopplingar dit.

Under hösten 2023 var det framför allt Sveriges företag som ringde upp om att man blivit utsedd till ”Länets företag”. Nu är det i stället Entreprenörsvärlden som säljer produkterna ”Sveriges Framgångsbolag” och ”Grön Företagare”.
Även det sedan tidigare varningslistade Sierra Analytics AB har en ny utmärkelse till företagare som de kallar ”Affärsvinnare 2023”.

Förenade Bolags råd är, som alltid, att man är mycket försiktig med vad man tackar ja till över telefon. Även om det kan kännas smickrande att få ett diplom bör man tänka efter om det verkligen är något som man ska betala för.

Ring Förenade Bolag