Sveriges Företag under granskning

Jönköpings-Posten har granskat Bolagsinspektionen Sverige AB och deras tjänst Sveriges Företag.
I en del av sin research har Jönköpings-Postens Rebekka Ojensa varit i kontakt med Förenade Bolag.
Förenade Bolag varningslistade företaget i november 2020, då med namnet Företagsbevakning Sverige AB och produkten Granskningsverket Sverige.

Sveriges Företag har kontaktat bolag om att de har blivit utsedda till ”Länets Företagare”.
Utmärkelsen innebär att man som företagare får ett diplom och företaget blir listat på Sveriges Företags hemsida.
Med utmärkelsen har också följt en faktura på drygt 6000 kronor för att ta del av diplomet och en logotyp. Båda helt utan värde.
Exakt vad som gör att man blir utsedd till länets företagare, och hur många företag som får utmärkelsen är oklar. Bara i Jönköpings län har hundratals företagare blivit länets företag uppger Jönköpings-Posten.

 

Organisationen Företagarna har ett pris som kallas ”Årets företagare” som vid en stor final delas ut till ett företag per år.
”Det är ett oerhört viktigt pris som vi verkligen inte vill ska bli skamfilat”, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna till Jönköpings-Posten.
Företagarna har blivit kontaktade av medlemmar som trott att även ”Länets företagare” kommer från dem.

Många av de företagare som blivit kontaktade av Sveriges Företag känner sig lurade när de förstått att det är en utmärkelse utan något värde och att kraven för att få den är mycket lågt satta.
Jönköpings-Posten har varit i kontakt med många företagare som finns med på Svenska Företags hemsida. De flesta vet om att de är med på listan och har betalat, men det är svårt att hitta någon som är nöjd med tjänsten.
Efter att ha fått in många klagomål varningslistades Sveriges Företag hos Svensk Handel.  ”Vi fick väldigt många tips från företagare som hörde av sig. När allt fler hörde av sig och kände sig vilseledda gick vi ut med varning för det här företaget,” säger Nina Jelver som är säkerhetschef på Svensk Handel till Jönköpings-Posten.

Även Förenade Bolag har haft Sveriges Företag på Varningslistan. Varningen är avpublicerad på prov efter att de skärpt sina urvalskriterier, men företaget är under bevakning. Varningen kommer att återpubliceras om klagomålen återkommer. Varningen som gäller deras tidigare produkt, Granskningsverket Sverige, ligger dock kvar.

Lars Hedman på Bolagsinspektionen Sverige AB säger till Jönköpings-Posten att han tycker de har blivit orättvist behandlade både av medier och på varningslistorna. Han säger att de varit tydliga med att man inte är ensam om utmärkelsen och att ingen har klagat innan tidningar började skriva om dem. Till slut menar han att det blev för mycket och hemsidan är nu såld och enligt Lars Hedman har de haft nästa 60 anställda som nu är arbetslösa. Enligt offentliga uppgifter har bolaget haft 1-4 anställda. Att klagomålen började först efter de blivit omskrivna stämmer inte.
Förenade Bolag fick in flera klagomål innan de varningslistades.

Nu har fler bolag hoppat på idén att sälja diplom till företagare, sist i raden är Entreprenörsvärlden, som dessutom varit engagerade i ett övertagande av Sveriges Företag.

 

Läs mer på Jönköpings-Postens hemsida (ofta bakom betalvägg):
Utpekade bolaget svartlistades redan för tre år sedan
Krögare blåsta – bolag bakom pris svartlistas som vilseledande
Hon dundrar efter misstänkta bluffen: ”För jäkligt”
”De har bedrivit en häxjakt mot oss”

Ring Förenade Bolag