Ransomeware-attacker ökar

Ransomeware-attackerna mot företagare har ökat markant, vilket Dagens Industri har skrivit om. ”Vi kan se att det varit en väldig uppgång i antalet attacker av det här slaget på senare tid. September blev tyvärr en rekordmånad”, säger Björn Eriksson, gruppchef inom polisens cyberbrottsenhet SC3, till tidningen.

När Kaplans auktionshus utsattes för en ransomeware-attack skapade det en febril aktivitet. Genom att vara väl förberedda klarade de sig ur en situation som kunde varit förödande. Något som företagets VD Michael Kaplan berättar om för Dagens Industri.

En helg i oktober kom en varning till flera personer på Kaplans auktionshus om ett intrång i företagets it-system. Eftersom de har ett automatiskt skydd inbyggt i datorer och servrar behövde de emellertid inte agera direkt, i stället började systemen stänga ner av sig själva.

”För två år sedan tecknade vi en cybersäkerhetsförsäkring genom ett bolag i London. Då ingår bland annat att ett säkerhetsföretag omedelbart tillsätter ett skickligt team”, säger Michael Kaplan. Företaget hade utsatts för en ransomeware-attack, där skadlig kod används för utpressning. Kaplans auktionshus fick snabbt krav på lösensumma, men man följde säkerhetsexperternas råd och man har inte besvarat kraven.

Kaplans auktionshus har goda rutiner för säkerhetskopieringar och alla system har kunnat startas om utan att någon information har försvunnit. De har inte heller kunnat se att någon information har läckt ut. Det som nu har hänt har bekräftat att de gjort rätt som satsat på cybersäkerhet. Michael Kaplan säger: ”Min uppmaning, särskilt till mindre bolag, är att verkligen ta det här på allvar. Annars kan man råka väldigt illa ut.”

 

Läs mer om ransomeware-attacker: Ransomware – Är ditt företag tillräckligt skyddat?

Ring Förenade Bolag