Bluffakturor är en stor inkomstkälla för kriminella – därför ska du alltid bestrida det du är tveksam till

Kriminella gäng har många inkomstkällor. En av dessa är bedrägerier. Detta drabbar både privatpersoner, företag och offentliga verksamheter, som både blir av med stora summor pengar och ofrivilligt stöder gängverksamheten.

När man som företagare får en bluffaktura kan det vara svårt att veta vem som står bakom kravet. Även om det finns ett riktigt företag som skickat fakturan är det ofta målvakter som sitter i styrelsen. Utåt sett kan det se ut som ett välskött företag men de som egentligen styr bolaget och så småningom tar hand om pengarna kan gömma sig bakom en fasad.

 

Bluffakturor är både fakturor som skickas ut utan tidigare kontakt och fakturor där ett avtal har ingåtts under felaktiga former. Det kan handla om att säljaren ljuger i samtalet eller säljer en tjänst som man sedan inte levererar. I många fall betalas bluffakturor av seriösa företagare. Antingen för att man inte inser vad det handlar om eller för att det känns enklare att betala än att bestrida fakturan. Betalar man så är saken ur världen.
Men varje bluffaktura som betalas ger bedragarna möjlighet att fortsätta sin verksamhet.
Ju fler som betalar bluffakturorna desto fler kan bedragarna lura.

Telefonbedrägerier är ytterligare en av de kriminella gängens inkomstkällor. Telefonbedrägerier är en form av bedrägeri som sker genom social manipulation, bland annat genom att man ringer upp och försöker få fram information om bankkoder och Bank-ID. Enligt Dagens Nyheter är brottsvinsten i år hittills över 498 miljoner kronor. Förra året räknar man med att kriminella tjänade nästa 620 miljoner på detta sätt.

– Vi ser en tydlig koppling mellan personer involverade i kända kriminella nätverk och telefonbedrägerier. Ungefär hälften av alla som sysslar med bedrägerier har kopplingar till kriminella nätverk, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum till tidningen.

Pengarna som kommer in används sedan för att begå nya brott och används framför allt till att köpa vapen och narkotika.

Som företagare finns det flera åtgärder man kan ta till för att förhindra bluffakturor. En av dem är att inte betalar fakturor som man är tveksam till. Man måste hålla koll på vilka avtal man har, med vem och hur de har ingåtts.

Ring Förenade Bolag