Northvolt i rätten

Batteritillverkaren Northvolt och en av dess chefer är åtalade vid tingsrätten i Sundsvall misstänkta för brott mot utlänningslagen. Vid en razzia som polisen gjorde tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket i november 2021 hittade man 12 utländska arbetare, sju indier och fem serber, som saknade tillstånd att vistas i Sverige.

Representanter för fackförbunden Byggnads och Elektrikerna fick kännedom om situationen under sensommaren 2021. Arbetarna, som var anställda av en underleverantör till Northvolt, hade en timlön på mellan 8 och 10 euro, de arbetade mellan sju på morgonen och sex på kvällen. Deras arbetsvecka sträckte sig ofta från måndag till lördag.

Enligt fackföreningsrepresentanterna tog de upp de utländska arbetarnas situation med Northvolt på möten i september och oktober 2021, men uppgifterna avfärdades. ”Det var otrevligt. Man skrattade och sa att dessa indier är det bara du som har sett”, säger en av fackrepresentanterna i ett förhör skriver Dagens Industri. Dessa uppgifter tillbakavisas av Northvoltchefen som menar att de fick kännedom om arbetarna några dagar före polisrazzian.

Både Northvolt och den åtalade chefen nekar till brott då den utländska arbetskraften inte var anställd av Northvolt utan av en underleverantör i fjärde ledet. Chefen som är åtalad för brott mot utlänningslagen säger att hon inte har känt till att det fanns anställda som saknade arbetstillstånd. Northvolt som riskerar en särskild avgift på 618 800 kr menar att de har varit noga med att alla underleverantörer ska följa svenska regler. De anser att ansvaret ligger hos de underleverantörer som tagit in arbetskraften.

Enligt de experter som Dagens Industri har talat med kan ansvaret trots allt ligga hos Northvolt.

”Att skylla på att man inte känt till missförhållanden är en lam ursäkt. Inhyrd personal som inte får ut lön, eller som får en oskäligt låg lön, är en form av människoexploatering. Företag som hyr in via bemanningsbolag ansvarar för att villkoren följer svensk lagstiftning”, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö.

”Dubbelkolla allt innan du går in i ett avtal eller en affärsrelation. När man börjar ställa frågor brukar det vara ganska enkelt att sålla agnarna från vetet”, säger Emma Terander, chef för området arbetsmarknad på arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare.

 

Källa: Dagens Industri

Ring Förenade Bolag