Ett liv i jet-set – helt finansierat genom bedrägerier

I juli 2020 greps den nigerianske Instagramprofilen Ray Hushpuppi i sitt hem i Dubai. Han är misstänkt för att ha lurat företag både i USA och Europa, bland annat genom så kallade VD-bedrägerier.  Rättegången startade 27 juli 2021 i Kalifornien och nu har domen fallit.

På sitt Instagramkonto, med miljontals följare, har Ray Hushpuppi, eller Ramon Abbas som han egentligen heter, visat upp sin extravaganta livsstil. I Nigeria är han numera en kändis, men en sak som inte varit känd är hur han blivit rik så snabbt. Det har ryktats om att han har gjort bra investeringar och han har själv sagt att han tjänar pengarna på fastigheter samt genom avtal med designermärken som betalat för sponsrade inlägg i sociala medier, men det har också spekulerats i att han tjänat ihop sina pengar genom internetbedrägerier.

”Hush” drev en second-handbutik i Lagos men flyttade sedan till Malaysia och det var i samband med det som han plötsligt visade upp stora tillgångar som han bland annat spenderade på lyxbilar, resor i privatplan, exklusiva hotell och dyra märkeskläder. Mycket av detta visas på hans konto på Instagram samt Snapchat där han kallade sig ”Billionaire Gucci Master”.

Det var misstankarna om att pengarna kommer från bedrägerier som ledde till att Ray Hushpuppi greps. Enligt FBI är det en omfattande brottslig verksamhet som finansierat hans resor och köp av lyxprodukter. Vid tillslaget hos Hushpuppi beslagtog polisen nästan 41 miljoner dollar och 13 lyxbilar till ett värde av ca 6,8 miljoner dollar. Efter arresteringen i hans hem i Dubai lämnades han över till FBI som flög honom till USA.

Polisen lyckades identifiera Ramon Abbas genom att följa de digitala spåren från de utförda bedrägerierna och till slut hitta både e-postadress och telefonnummer som använts både i anknytning till bedrägerier och vid registreringen av konton hos Apple, Instagram- och Snapchat (t.ex. som kontaktuppgifter för återställning). E-postkontot visade sig sedan innehålla mail rörande överföringar av stora mängder US-dollar mellan Hushpuppi och hans medbrottslingar.
En del av identifieringen skedde tack vare att utredarna såg en bild på Hushpuppis Instagram, där han firade sin födelsedag, och utredarna kunde då koppla det födelsedatumet till en äldre Visumansökan till USA för att verifiera att Hushpuppi verkligen var Ramon Abbas.

Det finns uppgifter om att FBI började intressera sig för Hushpuppi när han började umgås med Blac Chyna. Blac Chyna är kanske mest känd som före detta flickvän till Rob Kardashian, bror till de mer kända systrarna Kourtney, Kim och Khloe Kardashian.
Hushpuppi och Blac Chyna umgicks när hon var på besök i Dubai och han ska då ha försökt imponera på henne. Genom att visa upp sin förmögenhet lyckades han istället få FBI:s ögon på sig.

I samband med gripandet ska man ha hittat närmare 2 miljoner (!) sparade e-postadresser till potentiella offer för bedrägerierna.
Hushpuppi är tillsammans med sin kollega Jacob Ponle (Mr Woodberry) anklagad för internetbedrägerier för över 4 miljarder kronor och de misstänks ingå i ett nätverk där ytterligare 11 personer har gripits. Genom så kallade VD-bedrägerier* har gruppen tjänat stora pengar. Bland annat lyckades nätverket få en advokatfirma att överföra 923 000 dollar (!) till bedragarna.

Ramon Abbas har ansökt om att bli släppt mot borgen, men nekades då man ansåg att risken för att han då inte dyker upp till rättegången var överhängande. Om han döms riskerar han 20 års fängelse och efter det deportering. Förutom rättegången i USA är han också efterlyst av ekobrottspolisen i Nigeria.

Uppdatering: När handlingarna från rättegången mot Ramon Abbas släpptes visade det sig att han erkände brotten han åtalats för. 

I november 2022 dömdes Ramon Abbas, som är Ray Hushpuppis riktiga namn, till 11 års fängelse av en domstol i USA.

 

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag