Varför kan ID-skydd inte skydda dig?

Säljarens enkla lögner

Lär dig genomskåda falska påståenden vid oseriös telefonförsäljning.
Genom att påstå att dina uppgifter ligger publicerade på nätet försöker säljare sälja både id-skydd och företagsskydd. Men stämmer påståendet verkligen?

Ditt personnummer ligger ute på nätet…

Nej. Ditt personnummer är precis som alla andras personnummer lätt att få tag på – om man vill. Det stämmer. Men om det skulle ligga öppet publicerat på nätet, gör sig den hemsidan skyldig till lagbrott. En polisanmälan skall alltså räcka för att uppgifterna tas bort. Det här tar man dock på mycket stort allvar som ägare av sådana hemsidor, varför ”öppet publicerade personnummer” inte ens är ett problem idag. Men det vill säljaren att du ska tro – eftersom du direkt efter påståendet erbjuds köpa ett ID-skydd.

 

 

Problem med dessa tjänster är att de i huvudsak är bevakningar – och inte skydd. Det betyder att tjänsten säger till när du har problem, och låter dig agera snabbare. Då har du å andra sidan redan blivit ID-kapad…

Idag ingår någon form av ID-skydd oftast i din hemförsäkring. Dessutom är det sällsynt att du som drabbas i slutändan lider ekonomisk skada. Banken ersätter oftast dina förluster (om några) förutsatt att det inte är tal om oaktsamhet enligt bankens villkor. ett exempel på oaktsamhet är att du ger bort koder och inlogg till främlingar.

Det finns även flera kostnadsfria bevakningsmöjligheter att använda sig av som exempelvis Min Myndighetspost och Kivra.

Dina företagsuppgifter ligger ute på nätet…

Ja. Och det är riskfritt. Om du märker att någon hemsida utan er tillåtelse publicerat bolagsuppgifter som exempelvis organisationsnummer så är det för att de sannolikt har köpt dessa uppgifter. Eftersom det rör ”offentliga uppgifter” så kan man inte heller tvinga bort informationen.

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss och varna andra

Ring Förenade Bolag