Hackad på sociala medier – så undviker du fällorna

Hackad på sociala medier – såhär undviker du fällorna

Allt oftare blir företag hackade på sociala medier, såsom Instagram eller Facebook.
Ju större följarskara, desto mer intressant måltavla för hackare som kapar konton i utpressningssyfte.

Facebooks kommunikationschef i Sverige, Lukasz Lindell, är bekant med angreppen mot företagskonton. Han rekommenderar att aktivera tvåstegsverifiering innan olyckan är framme.
Med tvåstegsverifiering aktiverat skickas en kod till din telefon som måste uppges för att kunna logga in. Det räcker alltså inte med att känna till lösenordet för att komma åt kontot.

För en månad sedan drabbades inredningsdesignern Lotta Agaton som har ett Instagramkonto med drygt 120.000 följare.
Efter att ha sökt hjälp av Instagram, utan lycka, betalade hon hackaren som, istället för att lämna tillbaka kontot, krävde mer pengar.

Instagram är en viktig plattform för företaget. Både för att få in jobb och för att kommunicera om aktuella händelser. Enligt Lotta Agaton har kontot tagit tio år att bygga upp för att nu bli kapat i utpressningssyfte. Lotta har polisanmält ärendet men fick beskedet att de inte kan göra något.
Två utbetalningar har gjorts men utpressarna fortsätter att kräva pengar.

En kapning handlar inte bara om utpressning. Kapningen kan skada förtroendet för ett företag eller en person på väldigt kort tid.
Tilde de Paula Eby är en som fått erfara detta efter att ha klickat på en okänd länk på Instagram. Klicket skulle visa sig vara ödesdigert då hennes 245.000 följare snabbt kom att sjunka i antal efter att hennes kapade konto publicerade mängder med spaminlägg och skickade meddelanden till alla hennes följare för att försöka lura dem att klicka på länkar.

Som representant för en TV-kanal i sociala medier och även som nyhetsbevakare, blev hon så klart orolig och väldigt kritisk till Instagram och Facebook, som äger Instagram, för att de inte lyckades stoppa eller stänga ner kontot inom 24 timmar.
Tiotusentals personer valde att sluta följa Tilde de Paula Ebys konto efter kapningen.

SÅ SKYDDAR DU FÖRETAGETS KONTON PÅ SOCIALA MEDIER

  1. Använd alltid starka lösenord. Svaga och förutsägbara lösenord är ett generellt problem. Ta gärna hjälp av en lönsenordsgenerator för att få en unik och svårhackad kombination.
  2. Återanvänd inte lösenord. Att använda samma lösenord till flera webbtjänster är riskabelt. Om ett lösenord hackas öppnas då dörren till samtliga tjänster.
  3. Slå på tvåstegverifiering. För att kunna logga in på företagets konto på Facebook eller Instagram från en ny enhet, skickas en kod till din telefon som måste uppges.
  4. Håll e-post och telefonnummer uppdaterade. Det är viktigt att den mejladress och det nummer som är knutna till företagets sociala medierkonton är uppdaterade. Då nås du både av varningar om någon försöker ta sig in, och kontot kan återställas om det hackas.
  5. Var skeptisk mot länkar och direktmeddelanden som skickas till dig. Det förekommer bland annat falska meddelanden där avsändaren utger sig för att vara en representant från Instagram eller Facebook. Varken Instagram eller Facebook kontaktar sina användare på det sättet.
  6. Ha en backup och gör en riskanalys. Om företagets konton på Instagram eller Facebook är de främsta marknadsföringskanalerna – betrakta dem som tillgångar som behöver säkras. Till exempel kan det vara en bra idé att utse fler än en person till administratör och att inte stå utan alternativa kanaler om kontot hackas.

Om kontot hackas:

  1. Polisanmäl. Även om kapningen inte utreds är det viktigt att polisen får in anmälan för att kunna föra statistik över bedrägerier via sociala medier.
  2. Betala aldrig lösensummor. Det göder kriminella och gör det fortsatt attraktivt att hacka sociala medier.
  3. Rapportera till Facebook. Få hjälp med att återställa ditt konto via hjälpguiden facebook.com/hacked. För att detta ska vara möjligt måste dock telefonnummer och e-postadresser vara uppdaterade, som tidigare nämnt i punkt 4 ovan.
  4. Gör en anmälan om varumärkesintrång eller anmäl ett hackat konto hos Instagram via hjälpsidan https://help.instagram.com/535503073130320/

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss och varna andra

Ring Förenade Bolag