25 miljoner försvann utan att någon märkte. Spärra ditt företag för att undvika samma missöde!

Bedragare lyckades lura till sig 25 miljoner kronor från bland andra it-miljardärerna Markus ”Notch” Persson och Martin Lorentzon, genom att utnyttja ett kryphål mellan Skatteverket och storbankerna. 

Nu har åtal väckts vid Stockholms tingsrätt skriver Di.

En grupp bestående av sju personer åtalas i Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri, samt flera fall av försök till samma brott.
Flera kända svenska miljardärer har drabbats av ligan, däribland Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson och Spotify-grundaren Martin Lorentzon, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Bedragarna, som har åtalats, har skickat en förfalskad ansökan till Skatteverket om att bli deklarationsombud för det aktuella företaget. Det har de gjort för att kunna logga in på personens sida på Skatteverket.se

Totalt genomfördes överföringar till ett värde om ungefär 25 miljoner kr, men enligt åtalet  försökte bedragarna lura till sig ytterligare över 75 Mkr.

Bedragarna har genom att vara ombud fått tillgång till att ändra det kontonummer som personen föranmält för återbetalning från Skatteverket, för att därefter byta autogirots mottagare från offrets konto till ett bulvanföretag.
Pengarna fördes över till konton i Sverige och utomlands och användes sedan till att köpa guld i ett försök att göra dem ospårbara.

Överföringarna har gjorts genom storbanken SEB, som inte velat uttala sig om händelserna med hänvisning till banksekretessen, men de misstänkta satte även upp nya bankkonton i offrens namn hos andra banker.

Huvudman i härvan är en man i 40-årsåldern som suttit häktad sedan i mars. Under 2018 dömdes han till fyra års fängelse för likande bedrägerier, men frigavs villkorligt våren 2020. Enligt mannens advokat förnekar han brott. De andra misstänkta åtalas för penningtvättsbrott, då de ställt olika konton till förfoganden i syfte att gömma undan pengar från bedrägeriet.

Skatteverket införde i våras möjligheten att spärra att obehöriga registrerar sig som deklarationsombud. Spärren är inte automatisk utan måste aktiveras genom en signering via BankID på Skatteverkets hemsida, något Förenade Bolag starkt rekommenderar att alla gör.

Sedan tidigare finns även tjänsten spärra obehörig adressändring. Den spärrar mot adressändring på pappersblankett. Vid slutet av maj i år var 1,2 miljoner personer anslutna till den. Även spärren mot obehörig adressändring är något som Förenade Bolag rekommenderar att man använder för att minska risken för ID-kapning och bolagskapning.

– Vi hoppas att alla som kan ansluter sig till våra spärrtjänster. Det är ett enkelt sätt att skydda sig mot bedrägeriförsök. Den nya spärren är för alla, inte bara för dem som annars har ombud, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket

 


HÄR KAN DU SPÄRRA OMBUD:
https://www.skatteverket.se/foretag/inkomstdeklaration/registreraombud.4.57cadbbd15a3688ff44910f.html

HÄR SPÄRRAR DU ADRESSÄNDRING:
https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/identitetsintrang.4.35c34f651660af3747c3178.html

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag, 

– Följ Förenade Bolags Varningslista på:

Ring Förenade Bolag