Toner för miljoner

I Sverige började försäljningen av toner och lysrör över telefon i slutet av 1990-talet. Med hjälp av ett välslipat samtalsmanus och ett callcenter med unga arbetshungriga skulle det visa sig möjligt att med enkla medel sälja även den minst eftertraktade produkt. I Sverige skedde en milstolpe 1998 då det engelska företaget Scandinavian Business Systems Ltd registrerade en filial i Malmö och inledde sin försäljning av billiga bläckpatroner och lysrör till överpris. Företaget blev snabbt ökänt för att plötsligt år 2002 försvinna helt – men lokaler och inventarier togs över av ett nytt bolag med samma personer bakom.

METODERNA KVAR

Som mest omsatte man fyra miljoner kronor i månaden och hade 70 anställda. Att Scandinavian Business Systems kom att bilda skola för en rad liknande företag är inte konstigt. Vissa förgreningar startades upp av före detta anställda och ljudet av en skånsk röst i telefonen blev ett varningstecken för många.

Metoderna som användes av Scandinavian Business Systems har gått i arv till de bolag som är aktiva idag. Samtalet inleds med att säljaren presenterar sig som ditt företags kontaktperson på ett överdrivet familjärt vis. Som tack för den goda relationen erbjuds du i första steget en gratispremie som till exempel en väderstation. Nästa steg är själva försäljningsmomentet.

NU I NY SKEPNAD

I Stockholm hittar vi idag Royal Chemical Industries AB, registrerat 2003. Bakom företaget står flera utländska medborgare med det engelskklingande namnet Gold. Bolaget säljer rengöringsmedel och andra kemikalier med tveksamma metoder.  På samma adress och med samma ägare finner vi även Millennium Computer Systems AB (försäljare av skrivartoners) och Genlite Search AB (försäljare av lysrör).

Tillsammans omsatte de tre företagen 50 miljoner kronor räkenskapsåret 2009-2010.

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag