MeMaks bedrägerier på flera plan

memak
MeMak, Media & Marknads Kompetens erbjuder smarta lösningar där kunder effektivt når ut med sitt budskap till rätt målgrupp. Så står det på deras hemsida. Verkligheten har dock visat sig se helt annorlunda ut. Det handlar om oklara fakturor, uteblivna löner och stulna organisationsnummer, något som lett till såväl polisanmälningar som stämningar.

– ”Det här är bedrägeri och det har vi polisanmält” säger Jan Bergstrand, VD för Cool Company, som drabbades av Memaks förfalskade anställningsavtal.

Knattar.se är en färgglad hemsida som riktar sig till småbarnsföräldrar. Sidan pryds av bilder på lyckliga föräldrar och det erbjuds rabatter på varor och tjänster. Under rubriken ”nyheter” står ett antal annonsörer omnämnda. Det anmärkningsvärda är att inga nya annonsörer har tillkommit på två månader och informationen som finns att tillgå sammanfattas med ”publiceras inom kort..”. Ett antal företag i Mellansverige fick under 2012 besök av säljare från företaget Memak som står bakom hemsidan. Utku Yilmaz från Söderbagaren i Örebro var ett av dem.  – De ville att vi skulle annonsera på deras sida knattar.se. Vi skulle få ett antal annonser och det som jag tyckte var bäst var att de skulle stå ute i gallerior och mässor och presentera alla företag som var med. Dessutom skulle man hjälpa barncancerfonden, säger Utku Yilmaz.

Tomma löften

Utku skrev på avtalet men han märkte ganska snart att det som utlovats av Memak inte skulle infrias. Marknadsföringen på mässor såg han inte mycket av, än mindre de månadserbjudanden som utlovats. När han inte hörde något från företaget kontaktade han VD:n för att få svar på varför ingenting hände.
– Hon lovade att hon skulle lösa detta och ringa tillbaka samma dag men det gjorde hon aldrig. Jag ringde sen flera gånger till henne men hon svarade aldrig och då insåg jag att jag blivit lurad, säger Utku Yilmaz.

Ingen engångshändelse

Utku är inte ensam om sina upplevelser. Förenade Bolag har varit i kontakt med flera företag som alla berättar liknande historier. Under sommaren och hösten 2012 fick de besök av en säljare på sin arbetsplats där det skrevs under avtal med Memak om Marknadsföring och annonsering på sidorna knattar.se och stubiz.se. Men annonserna och marknadsföringen från Memak uteblev. Fakturorna som skickades från företaget var också anmärkningsvärda.  Organisationsnumret som stod angivet tillhörde en enskild firma i måleribranschen som numera är avregistrerad för F-skatt.

Uteblivna löner för Memaks säljare

Vid det här laget var det inte bara kunderna till Memak som började misstänka att allt inte stod rätt till. En av företagets säljare, vi kan kalla honom Johan, reagerade på att han som account manager tvingades göra allt arbete på egen hand. Han fick inget material eller briefing från företaget och när han sen såg att inga nya kunder registrerades på företagets hemsida på flera månader så blev han misstänksam. VD:n hade ju berättat för honom att de hade en stor verksamhet som dessutom nu skulle expandera. Johan ringde VD:n angående och fick svaret att allt låg ”under process”.  Efter det gjorde sig VD:n oanträffbar och Johan fick inte längre tag på henne. Johans kollega, som vi kallar Anna, kontrollerade avtalen för de anställda på Memak och upptäckte då ett antal allvarliga felaktigheter.
– På alla säljares avtal stod det olika organisationsnummer , berättar Anna.

Anna tog då ett drastiskt beslut. Hon instruerade säljarna att de skulle kontakta sina kunder och be dem riva sönder de avtal som tidigare upprättads och att heller inte skicka någon kopia på avtalen till VD:n, så företagen inte skulle kunna drabbas av en process. Johan var en av de som följde uppmaningen och besökte alla företag han sålt in tjänsten till.
– Jag tog fram avtalen och rev dem på mitten. Jag ville bli rentvådd från det här. Jag hade ju ingen aning om det här så jag gick ut till företagen och bad så mycket om ursäkt, säger Johan.

Stulet organisationsnummer på anställningsavtalet

Problemen var dock fler än så för Johan. Han hade fortfarande inte fått någon lön utbetald. På Johans anställningsavtal stod organisationsnumret för företaget Cool Company, ett företag som Memak aldrig slutit något avtal med. Detta bekräftas av Cool Companys VD Jan Bergstrand som inte kände till att deras organisationsnummer figurerade på Memaks anställningsavtal förrän deras anställda började kontakta dem.
– De som varit anställda här tror ju att de ska få lön från oss men vi har ju ingen aning om vilka de här människorna är, säger Jan Bergstrand.

Cool Companys organisationsnummer har inte bara dykt upp på Memaks anställningsavtal utan även på fakturor som Memak skickat.
– VD:n har helt sonika kapat oss! Det här är bedrägeri och det har vi polisanmält, säger Jan Bergstrand.

Johan har ingen större förhoppning om att få sin lön utbetalad.
– Jag har ju mitt anställningsavtal kvar men vad det betyder vet jag inte. Det finns inga villkor och inget som styrker att jag är anställd där rent juridiskt, säger Johan.  Varken Johan eller Anna jobbar kvar på Memak och samtliga säljare har nu slutat på företaget. Endast VD:n och en delägare återstår bland personalen berättar Anna. En av de tidigare anställda på Memak har nu stämt företaget då löneutbetalningarna uteblivit. Ärendet kommer att gå upp i tingsrätten inom kort. Flera av de kunder till Memak som inte har betalat fakturan för den icke-levererade tjänsten har nu fått inkassokrav.

Utku Yilmaz på Söderbagaren i Örebro valde att betala fakturan som kom efter det ingångna avtalet. Idag är han självkritisk.
– Jag får ju skylla mig själv, men jag har lärt mig en läxa. Nu efter att jag fick reda på att de är så tyvärr ger jag ju inte de ärliga företagen en chans i framtiden heller. Så hur man än vrider och vänder på det så är det de som är ärliga som kommer att förlora på det här, för jag kommer inte tro på någon längre. Så det är bara skitsnack att ärlighet varar längst. Det är inte sant tyvärr, säger Utku Yilmaz.

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag