Internationella kataloger

”Åter har svenska och europeiska företag drabbats av massbombning från ett europeiskt företag i skojarkatalogbranschen”. Föregående mening skulle kunna vara från i år, men är i själva skriven 1998 i nyhetsbrevet Dagens Skojare. Att utskicken fortsätter 13 år senare bevisar bara en sak: De fungerar.

European City Guide, EU Company Directory och World Business Guide är bara några av många namn på ”företagen” bakom vilseledande beställningsblanketter med kataloger få eller inga läser. Missar du det finstilta på den utskickade talongen och uppdaterar dina uppgifter får du snart krav på närmare 1000 euro per år i tre års tid. Vägrar du betala fakturorna bombarderas du av påminnelser och utländska inkassohot. Flera påminnelser varje månad är ingen ovanlighet. Berättelserna från företagare runt om i världen är dock entydiga: skojarna går aldrig vidare med sina krav till domstol.

European City Guide Edition 8

Omslag till European City Guide, åttonde utgåvan från 2003.

Spåren bolagen lämnat efter sig leder tillbaka ända till 1980-talet då tysken Meinolf Lüdenbach från Hamburg var en vanlig anställd på katalogföretaget Intercable Verlag. Idag är han mångmiljonär tack vare sitt världsomspännande imperium av kataloger. Lüdenbach bor sedan närmare 30 år i Barcelona, Spanien. Ett av de tidigaste företagen han startade registrerades där för att sedan sälja kataloginföranden med tveksamma metoder i Schweiz under 1980-talet. Just Schweiz skulle sedan bli hemvist för både holdingbolag och katalogföretag. Med företagsnamn som ”Maiwolf Holding”, föredetta brittiska underrättelseagenter och NATO-befälhavare anställd säkerhetspersonal låter Lüdenbachs verksamhet onekligen som tagen ur en Bondfilm. Men det är alldeles sant om man ska tro tyska tidningar. Katalogimperiet har heller inte varit främmande för att anlita högprofilerade advokater för att tysta kritiker.

Polisen har flera gånger slagit till mot katalogskojarna. Bland annat dömdes de två första Intercable-direktörerna till fängelse och böter för bedrägeri 1994, även om domarna sedan överklagades. En av direktörerna, som startat egna liknande bolag, kände enligt flera källor Lüdenbach från Hamburgtiden. Fenomenet med anställda som kopierat en lönsam ”affärsidé” inom bluffbranschen är förstås inte okänt. Inkassoföretag inom sfären driver in fordringarna från ”kunder” över hela världen. Bara i European City Guide fanns för några år sedan 50.000 företag från 38 olika länder.

European City Guide
I första uppslaget får man se att katalogen även finns som CD-Rom-skiva.

Lagens långa arm hinner ikapp

2003 stängdes och bötfälldes European City Guide av spanska myndigheter. Lüdenbach bytte dock bara region i Spanien och fortsatte med verksamheten. 2005 knackade polisen på hos Novachannel AG och två inkassobolag i Schweiz och begärde ut företagens papper.  Ett  år senare fick Intercable Verlag AG besök, och 2009 slog polisen till mot företagen igen och grep flera personer. Intercable och Maiwolf Management AG likviderades senare – men då hade verksamheten redan flyttat till andra bolag, bland annat i Portugal. Även om de oschyssta affärsmetoderna fällts flera gånger har företagen överklagat eller bytt land samtidigt som verksamheten fortsätter, men kampen går vidare. I Australien bötfällde myndigheter tidigare i år European City Guide Lüdenbach för flera års utskick av bedrägliga erbjudanden. 2006 kom ett EU-direktiv om ”Misleading and Comparative Advertising and on unfair commercial practices affecting businesses” och under hösten 2011 har EU efterlyst synpunkter och erfarenheter av direktivet, samtidigt som man undersöker om det är en grund till att sätta stopp just för katalogskojarna. Fenomenet har uppmärksammats i Europaparlamentets utskott, och de flesta av företagen ovan har namngetts som exempel på katalogskojare. Kanske ser vi äntligen början till slutet.

Hemsida - European City Guide

European City Guide finns idag på webben.

Läs mer:

https://www.eppgroup.eu/press/showpr.asp?prcontroldoctypeid=1&prcontrolid=10069&prcontentid=17091&prcontentlg=en
https://ec.europa.eu/justice/newsroom/consumer-marketing/opinion/111021_en.htm
https://stopecg.blogspot.com
https://stopecg.org
https://www.facebook.com/groups/118990614787626/permalink/283452268341459/

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag