Estnisk katalog tillbaka

Den senaste veckan har tusentals svenska företag fått ett utskick från Bolagsupplysningen.se.  Den som nappar på erbjudandet får betala 9590 kronor plus moms för att synas i en nystartad nätkatalog.

Bakom Bolagsupplysningen.se står sannolikt samma gruppering som drivit varningslistade Nummerupplysningen.se. Vi tar det från början:

Blanketten

Blanketten i utskicket från Bolagsupplysningen.se är relativt sett tydligare med att tjänsten är avgiftsbelagd, och skiljer också på vad som kommer från offentliga källor som SCB och vad man mot en kostnad kan lägga till på Bolagsupplysningens egen webbplats. Det som kan vara lurigt är den återkommande uppmaningen, både på blankett och returkuvert som skrivs: ”Vänligen returnera snarast! Bolagsupplysningen.se står för portokostnaden”

Webblagringen

Både Bolagsupplysningen.se och Nummerupplysningen.se ligger på servrar hos den tyska internetleverantören Hetzner Online AG. Sajterna innehåller samma underrubriker, och exakt samma nyckelord och beskrivningar av tjänsten. Den som gör samma sökning på båda sajterna får ett identiskt resultat, hela vägen ned till stadsnivå.

Bolagsupplysningen

Utländska bolag

Båda företagen är Estlandsregistrerade firmor, Bolagsupplysningen OÜ respektive Nummerupplysningen OÜ. Styrelseledamoten i Bolagsupplysningen OÜ, Ingrid Ilsjan, sitter också i styrelsen för Yhtiörekisteri OÜ.  Yhtiörekisteri  betyder just bolagsregister på finska.

Det tredje bolaget Ingrid Ilsjan finns med i heter Nord Faktura OÜ. Där har hon motsvarande plats i svenska Nord faktura AB, ett företag som gamla Nummerupplysningen OÜ på sina senaste fakturor anger att betalningen ska gå till. De två styrelseledamöterna i svenska Nord faktura återfinns också i ett norskt företag, Nord Faktura AS. Här kan det alltså finnas orsak att tro att samma upplägg med uppdateringsblanketterna kommer att användas både i Finland och i Norge.

Telefonileverantören

Både Nummerupplysningen OÜ och Bolagsupplysningen OÜ använder samma svenska IP-telefonileverantör för sina telefonnummer. De som svarar sitter dock i Estland. När jag ringer Nummerupplysningens kundtjänstnummer och låtsas som att jag kopplats fel och egentligen söker Bolagsupplysningen får jag först svaret ”ett ögonblick, jag kan nå henne. Vi sitter i samma rum”. Efter en liten stund återkommer dock den kvinnliga rösten och säger att nej, det var ett annat företag och att hon inte kan hjälpa mig.

Hos Bolagsupplysningen svarar en annan kvinna. Jag låtsas vara intresserad efter att ha fått utskicket och frågar hur många besökare Bolagsupplysningen.se har. – Det får jag fråga IT-killen om, får jag till svar. – Det är ingen som frågat det tidigare, förklarar hon. Är ni alldeles nystartade, undrar jag. – Ja, svarar kundtjänstkvinnan.

Och det sistnämnda är egentligen orsak nog att man inte ska betala 4795 kronor per år till Bolagsregistret. Oavsett eventuella kopplingar till varningslistade Nummerupplysningen.se. Värdet för ett företag i att synas i en nystartad nätkatalog är mycket lågt, för att inte säga obefintligt.

Förenade Bolag informerade om Bolagsupplysningen den 20 mars 2014.

Läs om Bolagsupplysningen på Varningslistan.

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag