Direktreklamstopp – ej fungerande spärrtjänst

Direktreklamstopp erbjuder spärr mot telefonförsäljare – som inte fungerar.

Observera att följande information är konsumentinriktad och inte gäller företagstelefoner eller juridiska personer/företag.

För 120:- erbjuder sidan Direktreklamstopp att spärra din telefon mot säljsamtal. Följande står angivet på hemsidan direktreklamstopp.se:

”Direktreklamstopp övervakar aktivt att telefonförsäljare följer svensk lag. Om du trots medlemskapet ändå blir utsatt för direktreklam har vi möjlighet som förening att anmäla försäljaren. Om du fortsättningsvis även efter anmälan blir utsatt för ytterligare direktreklam kan vi ta till rättsliga åtgärder.”

Hur en sådan övervakning ”aktivt” skulle gå till är mycket oklart.

Vidare står:
”Direktreklamstopp lämnar inte ut medlemmars information till tredje part. Däremot upprätthåller Direktreklamstopp ett register som förhindrar företag att kontakta medlemmar med reklaminnehåll. Alla nya företag som verkar inom branschen för direktreklam tar automatiskt del av vårt register.”

Möjlighet till en sådan automatisk tilldelning av register existerar inte idag. Det är även mycket oklart hur Direktreklamstopp inte lämnar ut information till tredje part – men samtidigt ändå lämnar ut information till tredje part:

Domänägare i Estland

Domänen direktreklamstopp.se är registrerad på estniska bolaget ETS Finance OÜ. Enligt hemsidan direktreklamstopp.se är ”Direktreklamstopp RF” en förening. Någon sådan existerar dock inte.

Nix-registret gratis

Det så kallade Nix-registret för privatpersoner är kostnadsfritt och rikstäckande. Om du blir kontaktad trots anslutning till Nix, och inget av undantagen gäller, kan du själv anmäla uppringaren till DM-nämnden som löpande prövar ärenden rättsligt. Läs mer om NIX här.

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag