Oklart från Tallinn

I ett gult kuvert från Nummerupplysningen.se, märkt med texten ”Viktigt meddelande” i fet stil, ligger en talong att fylla i. På talongen finns text som lyder ”Extra erbjudande – lägg till utökad sökbar företagsinformation utan extra kostnad” och ”Returnera utan extra kostnad för porto”.

Givetvis har många fyllt i sina uppgifter och returnerat talongen per post. Detta för att man självklart vill att sitt företag skall finnas med när folk ringer till nummerupplysningen.

Väldigt många har nämligen uppfattat detta som ett meddelande från Telia/Eniro – som i folkmun förknippas med gamla hederliga nummerupplysningen – nuvarande 118118.

Medverkan gäller dock på webbsidan www.nummerupplysningen.se , och har ingenting med den ”riktiga” nummerupplysningen att göra.

Läser man noggrant ser man i mindre stil att ”medverkan sker mot kostnad”, och om man vänder och läser på baksidan ser man ungefär mitt i texten, att man vid retur av talongen binder sig för medverkan på nummerupplysningen.se i två år för 3711kr + moms per år, och att det förlängs med ytterligare två år om man inte säger upp det.

På baksidan finns även texten ”För det fall Ni ej har för avsikt att medverka mot kostnad, kan ni bortse från detta erbjudande”.

Vi tycker att nummerupplysningen.se i detta fall har varit väldigt otydliga med att man ingår ett avtal som kostar pengar om man returnerar talongen. Hela utskicket ihop med namnet nummerupplysningen.se känns framtaget för att förvilla kunderna att tro att talongen egentligen avser något annat.

Även detta tycks vara en söksida där man bara finns med om man betalar för sig, exempelvis hittade vi i början av maj 5st Statoil och 9 Shell-mackar på nummerupplysningen.se. Det finns betydligt fler i landet…

Vi ifrågasätter starkt nyttan av att annonsera på en sida som:
1. Ingen känner till och därmed inte söker på
2. Bara betalande företag finns med på, vilket leder till tunna sökresultat och att användarna vänder sig till andra sökmotorer istället.

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag