Efterlevandeskydd till dina PPM-besparingar

Bluff om efterlevandeskydd för Premiepensionsbesparingar / PPM. Flera bolag ringer nu runt till företagare och säljer efterlevandeskydd för era PPM-besparingar. Vi vill uppmärksamma er om att ett efterlevandeskydd är kostnadsfritt hos pensionsmyndigheten idag.

Först när man går i pension kan man ansöka om efterlevandeskydd, vilket man gör hos pensionsmyndigheten i samband med att man ansöker om sin pension. Om man sedan avlider så kommer pensionen (under vissa förutsättningar) att fortsätta utbetalas till närmast anhörig.

Om man avlider innan man går i pension så delas ens intjänade pengar ut på övriga PPM-sparare födda samma år, så kallade arvspengar. På samma sätt erhåller även du en mindre summa när någon annan från din årgång avlider.

Det finns även en del externa fondbolag och banker som erbjuder återbetalningsskydd för de pengar ni sparar, vilket innebär att om en PPM-sparare avlider innan denne har fyllt 65 år tillfaller ett belopp motsvarande det som denne insparat, till PPM-spararens efterlevande.
Med andra ord; återbetalningsskyddet fungerar så att om ni avlider före 65-års ålder så ärver era anhöriga de pengarna ni sparat ihop. I de flesta fall är detta bra produkter, som kostar från 400 till 2000kr beroende på hur mycket pengar man vill ”försäkra”.

En del bolag säljer dock sådant efterlevandeskydd som staten erbjuder – fast tar ut en avgift varje år. Det innebär således att de bolagen säljer luft för de pengarna.

Ett av bolagen som säljer skydd för dina pensionsbesparingar är Småföretagsgruppen, där man för 199kr per månad dessutom blir tipsad om vilka fonder de anser mest attraktiva för tillfället. I deras säljsamtal utlovas pengarna tillbaka om de inte lyckas dubbla summan på ett år.
Andreas Karlsson, som företräder Småföretagsgruppen, säger idag (24/2-2010) att det faktiskt är ett återbetalningsskydd de säljer, men att de valt att kalla det för efterlevandeskydd. Vilket försäkringsbolag som står bakom återbetalningsskyddet anser han vara en företagshemlighet, och framgår därför inte ens av avtalsvillkoren.
Utöver detta så ingår bl.a. en inkassotjänst för ditt företag. Vilket inkassobolag som står bakom den vill de dock inte heller uppge.

Bakom Småföretagsgruppen står bolaget Tre Media, ett företag som är verksamma inom flera verksamhetsområden och har varit i blåsväder ett flertal gånger förut, bland annat https://gd.se/konsument/1.236107 och https://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4845599 .

På Konsumenternas Bank- och Finansbyrå står följande att läsa:
Många pensionsrådgivare i farten

Både Konsumenternas Bank- & finansbyrå och Konsumenternas försäkringsbyrå får många samtal från konsumenter som har kontaktats av pensionsrådgivare. Blir du uppringd av en rådgivare, som erbjuder dig placeringsråd och ett eventuellt efterlevandeskydd till din premiepension, bör du vara uppmärksam. I många fall har de som kontaktats uppfattat det som om Premiepensionsmyndigheten (PPM) står bakom erbjudandet, men PPM samarbetar inte med något av dessa företag.

Det finns många oseriösa aktörer på denna marknad! 
Konsumentverket granskar flera av dessa bolags marknadsföringsmetoder. Många av dessa bolag står inte heller under Finansinspektionens tillsyn.

Eftersom dessa samtal sker över telefon och ett efterlevandeskydd/återbetalningsskydd tecknas med dig privat och inte med din firma, så har du faktiskt 14 dagars ångerrätt enligt Distans- och Hemförsäljningslagen (2005:59).

Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag