Ifpi – Föreläggande om vite

Många företag har idag fått ett Föreläggande om vite från ifpi. Det hela är ett massutskick från samma man som står bakom AL Erna Sotningskonsult (som vi skrivit om på senaste Varningslistan).

Företaget ifpi, vars logotype och adress pryder Vitesfakturan, är förbluffade över att någon så fräckt använder deras logotype för egen vinning, men har ingenting med detta att göra. Bankgironumret på fakturan går nämligen till mannen bakom AL Erna Sotningskonsult, och inte till ifpi.

Denna bluff ligger helt i tiden då den dels hänvisar till den relativt nya ipredlagen och dels bygger på att utge sig för att vara någon annan.
Tanken är väl att man skall skämmas lite för att olovligen ha handskats med upphovsrättsskyddat (som för övrigt är felstavat på fakturan) material och därför inte ringa upp ifpi för att ifrågasätta fakturan. Man räknar kallt med att mottagaren olovligen har piratkopierad musik eller programvara på någon av sina datorer – vilket också är väldigt vanligt idag.

På fakturan hotar man även med att stänga av kundens ip-nummer om betalning uteblir, vilket troligtvis gör att ännu fler betalar – vem klarar sig utan internetanslutning på firman idag?

Dessutom är summan relativt liten, det är nog många som betalar i tron att de kommer undan åtal – billigt.

Har ni fått en Vitesfaktura från ifpi, kontrollera om det är en riktig eller en falsk. Den falska har BG-nummer: 330-8053 och är på 2000kr.

Bestrid för säkerhets skull fakturan enligt mallen på baksidan av Varningslistan.Håll dig uppdaterad kring aktuella bedrägerier och olika slags bluffbolag 

Följ oss på

Ring Förenade Bolag